Майстерня товарів ручної роботи

Наші майстри:

Майстерня товарів ручної роботи

Наші майстри:

Щоб глиняний посуд служив довго

Щоб глиняний посуд служив довго

Глиняний посуд ручної роботи стрімко набирає популярності, і це закономірно: сучасна людина, оточена технікою, прагне до природності та простоти. Однак часто можна почути нарікання новоспечених користувачів на керамічні вироби: нібито вони протікають, швидко тріскаються та пліснявіють, легко б’ються… Як же ним користувалися наші предки? Невже міняли глеки й горщики після одного – двох використань? Ні, просто вони знали, що рукотворний посуд не можна піддавати різкому перепаду температур (приміром, із холодильника в гарячу духову шафу), бо на виробах можуть утворитися мікротріщини і вони стануть крихкими; що глиняний посуд перед використанням необхідно зволожувати, а після – добре висушувати… Забуті знання стали секретом тривалого й приємного користування керамікою, яким ми з радістю ділимося з Вами. Тож мотайте на вус! ;)

Користуватися глиняним посудом можна в електричних і газових духовках. Однак рекомендуємо ставити його в холодну духову шафу й поступово нагрівати до необхідної температури. Якщо порцеляна чи фаянс за високої температури тріснуть, то кераміка стане лише міцнішою. Глиняний посуд уміє сам регулювати температуру й вологість. Причому робить це не гірше за термос. Так, компот, залишений у глеку, залишиться прохолодним навіть на сонці, а чай або кава в глиняному чайнику будуть теплими протягом декількох годин. Посуд із глини також ідеально підходить для зберігання продуктів. Раніше, коли не було холодильників, молоко в глечику могло стояти і не киснути три – чотири доби, а варення й соління зберігалися в глиняних горщиках без кришок майже рік. Якщо зберігати в горщиках борошно, там не заводитимуться жучки.

У керамічному посуді можна готувати м’ясо, рибу, овочі та випікати кулінарні вироби без додавання жирів. Технологія проста й не вимагає спеціальних знань.

Кожного разу перед використанням глиняний посуд потрібно наповнити холодною водою. За 10 хвилин (якраз підготуєте продукти) воду злити, у горщики покласти заготовки, щільно закрити кришку, поставити в духовку та, поступово нагріваючи, готувати при температурі 225 – 250° С від 35 до 55 хвилин (структура глини така, що вона спочатку вбирає в себе вологу, а потім віддає її). Потім гарячу страву подавати до столу.

Таким чином, якщо Ви хочете, щоб глиняний посуд зберігав свої корисні властивості та служив Вам тривалий час, необхідно дотримуватися таких правил його експлуатації:

  • перед першим використанням помити в теплій воді, залити окропом, злити, коли охолоне;
  • мити після використання тільки в теплій воді з додаванням гірчичного порошку або соди;
  • посуд має повністю висихати (кришкою не накривати, щоб не утворювалася цвіль);
  • не використовувати для приготування їжі на відкритому вогні.

Якщо Ви будете дотримуватися цих нескладних правил, то ми гарантуємо, що керамічний посуд буде служити Вам вірою і правдою дуже-дуже довго.

Made with